top of page
  • sergioschrys

Μήπως αυτή είναι η απόδειξη ότι η Σινδόνη του Τορίνο ΕΙΝΑΙ αληθινή;

Επιστήμονες κάνουν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη μετά την ανάλυση του υφάσματος με το οποίο θάφτηκε ο Ιησούς!


Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Σινδόνη του Τορίνο μπορεί να χρονολογηθεί στην εποχή της ζωής του Ιησού


Ένα αμφιλεγόμενο λινό σάβανο - που κάποιοι θεωρούν ότι είναι αυτό με το οποίο θάφτηκε ο Ιησούς - έχει προβληματίσει τον κόσμο για περισσότερους από αιώνες.


Όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1350, η Σινδόνη του Τορίνο προβλήθηκε ως το πραγματικό σάβανο ταφής που χρησιμοποιήθηκε για να τυλίξει το ακρωτηριασμένο σώμα του Χριστού μετά τη σταύρωσή του.


Γνωστή και ως Ιερή Σινδόνη, φέρει μια αμυδρή εικόνα του μπροστινού και του πίσω μέρους ενός γενειοφόρου άνδρα, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι το σώμα του Ιησού που αποτυπώθηκε θαυματουργικά στο ύφασμα.


Αλλά η έρευνα της δεκαετίας του 1980 φάνηκε να καταρρίπτει την ιδέα ότι ήταν αληθινή, αφού χρονολογήθηκε στον Μεσαίωνα, εκατοντάδες χρόνια μετά τον θάνατο του Χριστού.


Τώρα, Ιταλοί ερευνητές που χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική που περιλαμβάνει ακτίνες Χ για να χρονολογήσουν το υλικό, επιβεβαίωσαν ότι κατασκευάστηκε την εποχή του Ιησού πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται διασπορά ακτίνων Χ ευρείας γωνίας για να προβλέψουν ότι η ηλικία του σάβανου του Τορίνο είναι κοντά στα 2000 χρόνια. Επίσης, χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνική για να εξετάσουν πώς έχουν γεράσει οι κλωστές της Σινδόνης του Τορίνο (φωτογραφία), αποκαλύπτοντας ότι κατασκευάστηκε περίπου την εποχή του Χριστού.

Λένε ότι το γεγονός ότι τα χρονοδιαγράμματα ταιριάζουν, δίνει βάση στην ιδέα ότι το αμυδρό, αιματοβαμμένο μοτίβο ενός άνδρα με τα χέρια του διπλωμένα μπροστά, άφησε πίσω του το νεκρό σώμα του Ιησού.


Η Βίβλος αναφέρει ότι ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία τύλιξε το σώμα του Ιησού σε ένα λινό σάβανο και το τοποθέτησε μέσα στον τάφο.


Στο κατά Ματθαίον 27:59-60 διαβάζουμε: 'Τότε ο Ιωσήφ πήρε το σώμα και το τύλιξε σε ένα καινούργιο λινό ύφασμα. Τοποθέτησε το σώμα του Ιησού σε έναν καινούργιο τάφο που είχε σκάψει μέσα σε έναν τοίχο από βράχο. Έπειτα έκλεισε τον τάφο κυλώντας μια πολύ μεγάλη πέτρα για να καλύψει την είσοδο. Αφού το έκανε αυτό, έφυγε».


Το σάβανο έχει γοητεύσει τη φαντασία ιστορικών, εκκλησιαστικών προϊσταμένων, σκεπτικιστών και καθολικών από τότε που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τη δεκαετία του 1350.


Ο Γάλλος ιππότης Geoffroi de Charny το έδωσε στον πρωτοπρεσβύτερο της εκκλησίας στο Lirey της Γαλλίας, ανακηρύσσοντάς το ως την Αγία Σινδόνη. Από το 1578 φυλάσσεται στο βασιλικό παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού του San Giovanni Battista στο Τορίνο της Ιταλίας.


Το ύφασμα φαίνεται να παρουσιάζει αχνές, καφετιές εικόνες στο μπροστινό και το πίσω μέρος του, οι οποίες απεικονίζουν έναν λιπόσαρκο άνδρα με βυθισμένα μάτια, ο οποίος είχε ύψος περίπου 1,75 έως 1,80 μέτρα.


Τα σημάδια στο σώμα αντιστοιχούν επίσης με τις πληγές της σταύρωσης του Ιησού που αναφέρονται στη Βίβλο, συμπεριλαμβανομένων των σημαδιών από αγκάθια στο κεφάλι, των σχισμών στην πλάτη και μώλωπες στους ώμους.


Οι αντιφάσεις των επιστημόνων


Οι ιστορικοί έχουν προτείνει ότι ο σταυρός που κουβαλούσε στους ώμους του ζύγιζε περίπου 300 κιλά, γεγονός που θα είχε αφήσει μώλωπες.


Η Βίβλος αναφέρει ότι ο Ιησούς μαστιγώθηκε από τους Ρωμαίους, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με τα σκισίματα στην πλάτη, οι οποίοι επίσης τοποθέτησαν ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι του πριν από τη σταύρωση.


Το 1988, μια ομάδα διεθνών ερευνητών ανέλυσε ένα μικρό κομμάτι της σινδόνης χρησιμοποιώντας χρονολόγηση με άνθρακα και διαπίστωσε ότι το ύφασμα φαίνεται να έχει κατασκευαστεί κάποια στιγμή μεταξύ 1260 και 1390 μ.Χ.


Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί τη διάσπαση ενός ραδιενεργού ισοτόπου του άνθρακα (14C) για τη μέτρηση του χρόνου και τη χρονολόγηση αντικειμένων που περιέχουν ανθρακούχο υλικό.


Ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν ότι η αυθεντικότητα του λινών δεν θα πρέπει πλέον να αμφισβητείται, υποστηρίζοντας ότι κατασκευάστηκε από λινάρι που καλλιεργείται στη Μέση Ανατολή και διαθέτει ένα ακάνθινο στεφάνι τύπου κράνους στο πρόσωπο του άνδρα.


Ωστόσο, άλλοι έχουν επιμείνει στην άποψη ότι είναι ψεύτικο, λόγω της ανάλυσης ραδιοχρονολόγησης του 1988 που πραγματοποιήθηκε σε τρία διαφορετικά εργαστήρια, τα οποία όλα καθόρισαν ότι είναι ηλικίας μόλις επτά αιώνων.


Για τη νέα μελέτη, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κρυσταλλογραφίας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας διεξήγαγαν μια πρόσφατη μελέτη χρησιμοποιώντας τη σκέδαση ακτίνων Χ ευρείας γωνίας (WAXS).


Η τεχνική μετρά τη φυσική γήρανση της κυτταρίνης του λίνου και τη μετατρέπει σε χρόνο από την κατασκευή.


Η ομάδα μελέτησε οκτώ μικρά δείγματα υφάσματος από τη Σινδόνη του Τορίνο, βάζοντάς τα κάτω από ακτίνες Χ για να αποκαλύψει μικροσκοπικές λεπτομέρειες της δομής και των μοτίβων κυτταρίνης του λίνου.


Η κυτταρίνη αποτελείται από μακριές αλυσίδες μορίων σακχάρου συνδεδεμένων μεταξύ τους, οι οποίες σπάνε με την πάροδο του χρόνου, δείχνοντας πόσο καιρό υπάρχει ένα ένδυμα ή ύφασμα.


Για να χρονολογήσει το σάβανο, η ομάδα χρησιμοποίησε συγκεκριμένες παραμέτρους γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας και της υγρασίας, οι οποίες προκαλούν σημαντική διάσπαση της κυτταρίνης.

Με βάση την ποσότητα της διάσπασης, η ομάδα διαπίστωσε ότι το σάβανο του Τορίνο πιθανότατα διατηρήθηκε σε θερμοκρασίες περίπου 72,5 βαθμών Φαρενάιτ και σχετική υγρασία περίπου 55 τοις εκατό για περίπου 13 αιώνες πριν φτάσει στην Ευρώπη.


Αν είχε διατηρηθεί σε διαφορετικές συνθήκες, η γήρανση θα ήταν διαφορετική.


Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τη διάσπαση της κυτταρίνης στο σάβανο με άλλα λινά που βρέθηκαν στο Ισραήλ και χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα.


'Τα προφίλ των δεδομένων ήταν πλήρως συμβατά με ανάλογες μετρήσεις που ελήφθησαν σε ένα δείγμα λινών του οποίου η χρονολόγηση, σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, είναι 55-74 μ.Χ., που βρέθηκε στη Μασάντα του Ισραήλ [το διάσημο φρούριο του Ηρώδη που είναι χτισμένο σε ασβεστολιθικό βράχο με θέα τη Νεκρά Θάλασσα]', αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heritage.


Η ομάδα συνέκρινε επίσης το σάβανο με δείγματα από λινά που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1260 και 1390 μ.Χ., διαπιστώνοντας ότι κανένα δεν ταίριαζε.


'Για να είναι συμβατό το παρόν αποτέλεσμα με εκείνο της δοκιμής ραδιοάνθρακα του 1988, η Σινδόνη της Στροφής θα πρέπει να είχε συντηρηθεί κατά τη διάρκεια των υποθετικών επτά αιώνων της ζωής της σε μια κοσμική θερμοκρασία δωματίου πολύ κοντά στις μέγιστες τιμές που καταγράφονται στη γη', αναφέρεται στη μελέτη.


Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Λιμπεράτο ντε Κάρο, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η δοκιμή του 1988 θα πρέπει να θεωρηθεί εσφαλμένη, διότι «τα δείγματα υφασμάτων υπόκεινται συνήθως σε κάθε είδους μόλυνση, η οποία δεν μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως από το χρονολογημένο δείγμα. Εάν η διαδικασία καθαρισμού του δείγματος δεν εκτελείται σχολαστικά, η χρονολόγηση με άνθρακα-14 δεν είναι αξιόπιστη», πρόσθεσε. «Αυτό μπορεί να συνέβαινε το 1988, όπως επιβεβαιώνεται από πειραματικά στοιχεία που δείχνουν ότι όταν μετακινείται κανείς από την περιφέρεια προς το κέντρο του στρώματος, κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς, παρατηρείται σημαντική αύξηση του άνθρακα-14».


Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και καιρό το σάβανο του Τορίνο με την ελπίδα να λύσουν το αιώνιο μυστήριο.


Από τη δεκαετία του 1980 έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 170 ακαδημαϊκές εργασίες με αξιολογήσεις για το μυστηριώδες λινό ύφασμα, με πολλές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι γνήσιο.


Δοκιμές στη δεκαετία του 1970 εξέτασαν αν οι εικόνες δημιουργήθηκαν μέσω ζωγραφικής, καψίματος ή άλλων παραγόντων, αλλά καμία δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί.


Μια άλλη ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Ινστιτούτο Κρυσταλλογραφίας ανακοίνωσε το 2017 ότι βρήκε αποδείξεις ότι στο σάβανο υπήρχε το αίμα ενός θύματος βασανιστηρίων.


Ισχυρίστηκαν ότι εντόπισαν ουσίες όπως η κρεατινίνη και η φερριτίνη που συνήθως βρίσκονται σε ασθενείς που υφίστανται βίαια τραύματα.


Τα υποτιθέμενα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ότι το πρόσωπο του Ιησού ζωγραφίστηκε από πλαστογράφους κατά τον Μεσαίωνα.


Τι είναι η χρονολόγηση άνθρακα και πώς χρησιμοποιείται


Η χρονολόγηση άνθρακα, που αναφέρεται επίσης ως ραδιοχρονολόγηση ή χρονολόγηση άνθρακα-14, είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της ηλικίας ενός αντικειμένου. Ο άνθρακας-14 είναι ένα ισότοπο άνθρακα που χρησιμοποιείται συνήθως από αρχαιολόγους και ιστορικούς για τη χρονολόγηση αρχαίων οστών και αντικειμένων.


Ο ρυθμός διάσπασης του άνθρακα-14 είναι σταθερός και μετριέται εύκολα, γεγονός που την καθιστά ιδανική για την παροχή εκτιμήσεων ηλικίας για οτιδήποτε ηλικίας άνω των 300 ετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε αντικείμενα που περιέχουν οργανικό υλικό - το οποίο ήταν κάποτε «ζωντανό» και επομένως περιείχε άνθρακα.


Το στοιχείο άνθρακας εμφανίζεται στη φύση σε μερικές ελαφρώς διαφορετικές ποικιλίες, ανάλογα με την ποσότητα των νετρονίων στον πυρήνα του. Οι διαφορετικοί αυτοί τύποι άνθρακα, που ονομάζονται ισότοπα, συμπεριφέρονται διαφορετικά.


Το μεγαλύτερο μέρος του σταθερού, φυσικού άνθρακα στη Γη είναι ο άνθρακας 12 και αποτελεί το 99 % του στοιχείου στον πλανήτη μας. Ενώ ο άνθρακας-14 είναι μια ραδιενεργός εκδοχή του άνθρακα.


Ο άνθρακας-14 εμφανίζεται φυσικά στην ατμόσφαιρα ως μέρος του διοξειδίου του άνθρακα και τα ζώα τον απορροφούν όταν αναπνέουν.


Τα ζώα σταματούν να την προσλαμβάνουν όταν πεθαίνουν και μια πεπερασμένη ποσότητα της χημικής ουσίας αποθηκεύεται στο σώμα.


Όλες οι ραδιενεργές ουσίες έχουν ένα χρόνο ημιζωής, δηλαδή το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ένα υλικό για να χάσει το ήμισυ της ραδιενέργειάς του.


Ο άνθρακας-14 έχει μεγάλο χρόνο ημιζωής, 5.370 χρόνια για την ακρίβεια.


Αυτός ο μεγάλος χρόνος ημιζωής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί η ηλικία των αντικειμένων, μετρώντας πόση ραδιενέργεια έχει απομείνει σε ένα δείγμα.


Λόγω του μεγάλου χρόνου ημιζωής, οι αρχαιολόγοι έχουν καταφέρει να χρονολογήσουν αντικείμενα ηλικίας έως και 50.000 ετών.


Η ραδιοχρονολόγηση ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940 από έναν Αμερικανό φυσικό χημικό ονόματι Willard Libby. Για την ανακάλυψή του κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1960.









0 comments

Comments


bottom of page