Ρωσικό χτύπημα κάτω από τη ζώνη στους ευρω-κλόουν!
- sergioschrys
- 8 Μαρ
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Απίστευτη οικονομική νίκη του Πούτιν, φέρνει σε απόγνωση τις μαριονέτες του Νταβός!

Τέτοια ...δολιότητα και "πανουργία", η Ευρώπη δεν την περίμενε από τη ...Μόσχα!
Γράφει ο Κύριλλος Στρέλνικοφ Ria Novosti
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συζητά ενεργά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στον επίσημο κατάλογο των ψυχικών διαταραχών τη «ρωσοφρένεια» – μια βαριά ψυχαναγκαστική κατάσταση, στην οποία ο ασθενής είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο.
Οι εγχώριοι ειδικοί προτείνουν να προστεθεί σε αυτό και η παράλογη πεποίθηση ότι μπορείς να βλάπτεις τη Ρωσία και να μη σου συμβεί τίποτα.
Το 2022, οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να παίξουν ρωσική ρουλέτα και ανακοίνωσαν το «πάγωμα» ρωσικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία βρίσκονταν κυρίως στο χρηματοοικονομικό αποθετήριο Euroclear.
Το σχέδιο ήταν εξαιρετικό: πλήττουμε τη Ρωσία χωρίς τανκς και αεροπλάνα, κανένας δυτικός στρατιωτικός δεν θα τραυματιστεί, όλα πολιτισμένα, ευρωπαϊκά· ό,τι ήταν δικό σας, έγινε δικό μας. Και τι θα μας κάνετε; Θα βομβαρδίσετε τους υπολογιστές της Euroclear με τον «Φουντουκιά»;
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν αμέσως τους Ευρωπαίους ότι πρόκειται για ουσιαστική κλοπή και ότι καλό θα ήταν να επιστραφούν τα χρήματα ήσυχα στη θέση τους, αλλιώς αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν αντίποινα.
Ωστόσο, οι κάτοικοι του ευρωπαϊκού «κήπου» θεώρησαν ότι η Ρωσία είναι μακριά, ενώ η Euroclear κοντά, και ξεκίνησαν να στέλνουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ως άμεση οικονομική βοήθεια και δάνεια στην Ουκρανία, εξασφαλισμένα από τα έσοδα των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Σε αυτό, τους ειπώθηκε ξανά ειρηνικά και ήσυχα ότι η Ρωσία θα απαντήσει συμμετρικά, αλλά και ασύμμετρα, και αυτό θα συμβεί οπωσδήποτε.
Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι «μη εταίροι» ενημερώθηκαν ξεκάθαρα ότι η κλοπή ρωσικών χρημάτων θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, επειδή στο ίδιο το Euroclear δεν βρίσκονται μόνο ρωσικά κεφάλαια: οι άλλοι κάτοχοι κεφαλαίων θα παρακολουθήσουν, θα το σκεφτούν, και θα απαιτήσουν και αυτοί να φύγουν.
Στη συνέχεια, εμφανίστηκε ο Τραμπ, ο οποίος έθεσε την Ουκρανία και την Ευρώπη προ του διλήμματος να σταματήσουν την πολεμική παράνοια και άρχισε να διακόπτει σταδιακά τη ροή χρήματος, πληροφοριών και προμηθειών όπλων.
Αυτό, ωστόσο, προκάλεσε την αντίθετη αντίδραση στους ηγέτες της Ε.Ε.: η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σχέδιο στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης ύψους 800 δισ. ευρώ, το οποίο προορίζεται τόσο για τον επανεξοπλισμό της Ε.Ε. όσο και για την ενίσχυση της Ουκρανίας στον «υπαρξιακό αγώνα της για κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα».
Παράλληλα, και άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί τόλμησαν να ακολουθήσουν: η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε την πρόθεση να διαθέσει 3,5 δισ. ευρώ για τη συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας το 2026, ενώ ο σχεδόν-καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, υποσχέθηκε τρία δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι μπορούσαν να αναφέρουν όχι μόνο 800 δισ., αλλά οποιοδήποτε νούμερο, καθώς τέτοια χρήματα απλά δεν υπάρχουν στην Ευρώπη.
Μέσα σε αυτό το χάος, ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Μάργκους Τσαχκνά, δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα για το επόμενο βήμα: την πλήρη κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Αρκετές χώρες, όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, δήλωσαν ότι είναι επίσης έτοιμες να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, η Ρωσία ξαφνικά σώπασε.
Μερικές μέρες αργότερα, όμως, το ευρωπαϊκό ραδιόφωνο μετέδωσε μια ανατρεπτική είδηση: «Η Κίνα ετοιμάζεται να αποσύρει από την ευρωπαϊκή αγορά τα αξιόγραφα της ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει έλλειμμα ρευστότητας στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η Euroclear, η οποία κέρδισε 4,4 δισ. ευρώ το 2023 από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, μπορεί να δει τα έσοδά της να συρρικνώνονται απότομα.
Εκτιμάται ότι η απώλεια Κινέζων πελατών θα μειώσει την κεφαλαιοποίηση της Euroclear τουλάχιστον κατά 15-20%.
Μετά από αυτό το σοκ, ο εκφωνητής πρόσθεσε ότι και η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τα ευρωπαϊκά της περιουσιακά στοιχεία και έχει προειδοποιήσει ιδιωτικά τις χώρες της G7 ότι μπορεί να πουλήσει ευρωπαϊκά ομόλογα αξίας έως 20 δισ. ευρώ, αν η Δύση κατασχέσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Είναι προφανές ότι η ανακοίνωση του Πεκίνου, που πλήττει άμεσα τα ευρωπαϊκά οικονομικά, είναι απλώς... μια σύμπτωση!
Εξ' άλλου, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ στις 21 Ιανουαρίου, συζήτησαν αποκλειστικά ...το κινεζικό Νέο Έτος και φυσικά τα ...δώρα της Πρωτοχρονιάς!
Επίσης, είναι απολύτως τυχαίο - βεβαίως και είναι - το ότι ο Πούτιν είχε μια ...«ανεπίσημη» συνομιλία με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας στις 20 Φεβρουαρίου, κατά την οποία επιβεβαίωσαν τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Οι Ευρωπαίοι, σίγουροι για την ατιμωρησία τους, έλεγαν ειρωνικά «να, εδώ είναι τα χέρια μας!», αλλά ξέχασαν ότι τα ρωσικά χέρια μπορούν, αν χρειαστεί, να μακρύνουν πολύ.
Η «ρωσοφρένεια» είναι μια σοβαρή ασθένεια, αλλά θεραπεύσιμη.
Και ο γιατρός, αν χρειαστεί, μπορεί να κάνει τη θεραπεία και εξ αποστάσεως.
Μετάφραση-απόδοση: Τρικλοποδιά
Comments