top of page
sergioschrys

Στεγνώνει από αέριο η Ευρώπη! Ζήτημα χρόνου να υποκύψει και πάλι στη Ρωσία!

Για πολλούς μπορεί να αποτελεί έκπληξη (αλλά δεν είναι επί της ουσίας) ότι μετά από δυόμισι χρόνια πολέμου, ο παλαιότερος και μεγαλύτερος οικονομικός δεσμός μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης είναι ακόμη σε ισχύ, δηλαδή η διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.

Για πολλούς μπορεί να αποτελεί έκπληξη (αλλά δεν είναι επί της ουσίας) ότι μετά από δυόμισι χρόνια πολέμου, εκατοντάδες χιλιάδες ζωές χαμένες και τεράστιες απώλειες υποδομών, ο παλαιότερος και μεγαλύτερος οικονομικός δεσμός μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης είναι ακόμη σε ισχύ: η διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.


Μια πενταετής συμφωνία που πρόκειται να λήξει μέχρι το τέλος του 2024 παρέμεινε σε ισχύ, αν και το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου αγωγών στις εισαγωγές της ΕΕ μειώνεται σταθερά. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι εάν η Ευρώπη ελπίζει να διαφοροποιηθεί από την εξάρτηση από το ρωσικό LNG, η δημιουργία της απαραίτητης εναλλακτικής υποδομής είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία.


Το Bloomberg ανέφερε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν επί του παρόντος σχέδια να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου μέσω ενός βασικού αγωγού Ρωσίας-Ουκρανίας και ότι η Ουκρανία - η οποία βρίσκεται σε απόγνωση λόγω των τρομερών ενεργειακών αναγκών και της κατάστασής της σε καιρό πολέμου - την ευνοεί. Και τη θέλει.


Σε αυτό το σημείο από την οπτική του Κιέβου υπάρχουν εξίσου κακές επιλογές που απαιτεί πραγματιστική αναζήτηση του χειρότερου σεναρίου.


Το Bloomberg αναγνωρίζει ότι τα έσοδα της Ουκρανίας από τη διαμετακόμιση ανήλθαν σε περίπου 1 δισ. δολάρια το 2021 — παρέχοντας κρίσιμη χρηματοδότηση για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία.


Εάν οι αγωγοί και οι υποστηρικτικές υποδομές δεν χρησιμοποιηθούν, τότε είναι πιθανό να εγκαταλειφθούν ή επίσης μπορούν πιο εύκολα να γίνουν στρατιωτικοί στόχοι για τη Ρωσία.


Ο Oleksiy Chernyshov, διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής κρατικής Naftogaz, φέρεται, σύμφωνα με το Bloomberg, να λέει ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι «η Ουκρανία διαθέτει απίστευτη υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου, η οποία πρέπει να χρησιμοποιηθεί, και η Ουκρανία είναι προδιατεθειμένη να χρησιμοποιήσει αυτήν την υποδομή επειδή φέρνει πολλά πλεονεκτήματα».


Οι αγοραστές παραμένουν

Οι κύριοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ιταλία — όλες οι οποίες συνέχισαν να θέτουν ιδεολογικά ερωτήματα σχετικά με τον πόλεμο, σε σύγκριση με τις πιεστικές και ζωτικής σημασίας ενεργειακές ανάγκες του πληθυσμού και της βιομηχανίας.


Και από τη ρωσική πλευρά, η Gazprom έχει δεχθεί βαθιά πλήγματα λόγω του πολέμου.


«Η Gazprom είναι απίθανο να ανακτήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου που χάθηκαν ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία για τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με μια έκθεση που ανακοινώθηκε στη διοίκηση του ρωσικού ενεργειακού ομίλου. Οι εξαγωγές της εταιρείας στην Ευρώπη θα είναι κατά μέσο όρο 50-75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μέχρι το 2035, μόλις το ένα τρίτο των επιπέδων προ του πολέμου, προέβλεψε η έρευνα».


Η προπαγάνδα

Τα εθνικά μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας έχουν αφήσει να εννοηθεί έντονα ότι η σύμβαση για το ρωσικό αέριο δεν θα ανανεωθεί.


«Η θέση της ουκρανικής πλευράς είναι ξεκάθαρη: το συμβόλαιο μεταφοράς λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με τους Ρώσους και να ανανεώσουμε το συμβόλαιο». Αυτό ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας στον Σλοβάκο ομόλογό του», δήλωσε η RBC-Ukraine τον Ιανουάριο.


Ωστόσο, ακόμη και μετά από αυτήν την ανακοίνωση, υπήρξαν βασικές επιφυλάξεις και εξαιρέσεις: "Για την επέκταση της διαμετακόμισης, είναι δυνατή μια επιλογή όταν η ίδια η σλοβακική εταιρεία μισθώσει τη χωρητικότητα του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου".


Σε αυτήν την περίπτωση, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μπορεί να συνεχιστεί μετά το 2024. Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι μόνο μια υπόθεση», ανέφερε το δημοσίευμα εκείνη την εποχή.


Όπως αναφέρει στη συνέχεια το Bloomberg, αυτό αφήνει τα πράγματα ανοιχτά για σημαντικό περιθώριο κινήσεων, «συζήτησης» και συμβιβασμού.


0 comments

Comments


bottom of page