Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί «βέτο» στη συμμετοχή της Τουρκίας σε συνόδους κορυφής για την Ουκρανία

«Μια χώρα η οποία κατέχει παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος, πώς μπορεί να διαδραματίσει τον οποιονδήποτε ρόλο σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων;»
Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική διπλωματία προσπαθούν να διατηρήσουν τα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία, τα οποία υπάρχουν μόνο στη φαντασία τους, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δεν διστάζει να πάρει θέση, θέτοντας ένα άτυπο «βέτο» σχετικά με τη συμμετοχή Τούρκων διπλωματών στις συναντήσεις όπου καθορίζεται το μέλλον της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα επικεντρωθεί στο μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και στον ρόλο που επιθυμεί να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένων των εξελίξεων σχετικά με τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο Ν. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαφωνεί με τη συμμετοχή της Τουρκίας όχι μόνο σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, αλλά και σε άλλες παρόμοιες.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι η μερική συμμετοχή κρατών μελών της ΕΕ σε Συνόδους Κορυφής, «δεν συμβάλλει στην ενότητα που οφείλουμε να επιδεικνύουμε ως ΕΕ», ειδικά τη στιγμή που ήδη υπάρχουν διαιρέσεις εντός της ΕΕ, με δύο κράτη μέλη να αντιδρούν σε ορισμένες αποφάσεις.
«Δεν μπορώ να μην σημειώσω το γεγονός ότι σε τέτοιες Συνόδους καλείται, για παράδειγμα, η Τουρκία, που είναι η χώρα, η οποία παραβιάζει συνεχώς τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στην ουσία η Τουρκία εκμεταλλεύεται προς δικό της όφελος τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και την ίδια στιγμή προσκαλείται σε Συνόδους σε σχέση με το να στηριχθεί η Ουκρανία», επισήμανε ο Ν. Χριστοδουλίδης.
«Μια χώρα η οποία κατέχει παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος, πώς μπορεί να διαδραματίσει τον οποιονδήποτε ρόλο σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων;», αναρωτήθηκε δικαιολογημένα και υπογράμμισε πως «είναι θέματα που θα συζητήσουμε».
Αναφερόμενος στον σκοπό του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι οι κύριοι στόχοι είναι η διακοπή του πολέμου και ο σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι «ως ΕΕ πρέπει να πρωτοστατούμε σε αυτή την προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου». Υπενθύμισε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με άλλες χώρες μέλη όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, εδώ και καιρό υποστηρίζουν την ανάγκη για ενίσχυση των αποτρεπτικών ικανοτήτων της ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα «να ανοίξει ο δρόμος για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων».
Comentarios