top of page

O Τράμπ εκσφενδονίζει τον Ζελένσκι και υπονομεύει το κόμμα του πολέμου στην Ευρώπη!

  • sergioschrys
  • 4 Μαρ
  • διαβάστηκε 5 λεπτά

Οι Ευρωπαίοι καλύπτουν την επιθυμία τους για συνέχιση του πολέμου δι' αντιπροσώπων με μια καθυστερημένη φαινομενική ανησυχία για την επίτευξη ειρήνης και την υποστήριξη της διπλωματίας του Τραμπ.

Μετά τον "ξυλοδαρμό" του από τον πρόεδρο Τραμπ ζωντανά στην τηλεόραση και στη συνέχεια την αποπομπή του από τον Λευκό Οίκο, ο Ουκρανός Ζελένσκι τηλεφώνησε αμέσως στους Ευρωπαίους ηγέτες...


Γράφει ο Finian Cunningham "Stragetic Colture" Μετάφραση-Απόδοση: Πύρινος Λόγιος

Αυτή η αντίδραση δείχνει ότι ο Ουκρανός ηθοποιός που έγινε πρόεδρος δεν πήγε στην Ουάσιγκτον από το Κίεβο απλώς για να υπογράψει μια υποτιθέμενη συμφωνία για ορυκτά με τις ΗΠΑ, αλλά για να παρασύρει τον Τραμπ σε μια παγίδα ώστε να κλιμακώσει τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επικρατεί ανησυχία και πανικός μεταξύ των Ευρωπαίων, καθώς η ατζέντα τους για τη συνέχιση του πολέμου κατά της Ρωσίας βρίσκεται σε αναταραχή. Ακόμα χειρότερα, ένας εξοργισμένος Τραμπ μπορεί τώρα να κόψει κάθε βοήθεια προς την Ουκρανία και να την αφήσει εντελώς στο έλεος της Ρωσίας.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονται στο Λονδίνο την Κυριακή για μια έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Ο Ζελένσκι θα παραστεί και θα λάβει ευρωπαϊκή υποστήριξη και ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια από χρήματα φορολογουμένων. Απίστευτο, αλλά αυτοί συνεχίζουν να εξυμνούν τον θρασύτατο απατεώνα ως ...«ηρωική φιγούρα τύπου Τσώρτσιλ»!


Η ένταση που επικράτησε στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή, ήταν μια άθλια παράσταση. Ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του, Τζέι Ντι Βανς, επιτέθηκαν στον Ζελένσκι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες επειδή αυτός με κλαψιάρικο τρόπο, τολμούσε να ζητήσει περισσότερες εγγυήσεις ασφάλειας από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα έδινε στις αμερικανικές εταιρείες πρόσβαση στον υποτιθέμενο ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των σπάνιων γαιών.


Η συνάντηση ξεκίνησε με ευγένεια, αλλά ο Τραμπ απέφευγε να δώσει συγκεκριμένες «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία. Η επίμονη και συνάμα κλαψιάρικη και θεατρινίστικη απαίτηση του Ζελένσκι να λάβει ρητές δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ για στρατιωτική υποστήριξη μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία εξόργισε τον Τραμπ και τους αξιωματούχους του, οι οποίοι επέκριναν τον Ουκρανό ηγέτη επειδή προσπαθούσε να διαπραγματευτεί δημοσίως και δεν έδειξε σεβασμό.


Μετά από αυτόν τον καυγά, ο Τραμπ, εξαγριωμένος, έδιωξε τον Ζελένσκι κακήν κακώς. Δεν υπογράφηκε καμία συμφωνία για τα ορυκτά και ο Ζελένσκι έφυγε από την Ουάσιγκτον με άδεια χέρια. Και δεν τελείωσε εκεί. Ο Τραμπ δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι ο Ζελένσκι δεν είναι ευπρόσδεκτος να επιστρέψει αν δεν είναι έτοιμος να συνάψει ειρήνη με τη Ρωσία.


Ο Τραμπ αντιλήφθηκε αμέσως την προσπάθεια εξαπάτησης. Δήλωσε στους δημοσιογράφους στο γρασίδι του Λευκού Οίκου μετά τον καβγά με τον Ζελένσκι:


«Θέλουμε ειρήνη. Δεν ψάχνουμε κάποιον να συνάψει μια ισχυρή συμφωνία και στη συνέχεια να μην επιδιώξει την ειρήνη, επειδή αισθάνεται δυνατός. Αυτό είδα να συμβαίνει. Θέλει να πολεμήσει, να πολεμήσει, να πολεμήσει. Δεν θέλω να εμπλακούμε σε κάτι παρατεταμένο».

Οι άμεσες τηλεφωνικές κλήσεις του Ζελένσκι στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον αρχηγό του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε μετά το φιάσκο στον Λευκό Οίκο, είναι η μεγάλη αποκάλυψη εδώ.


Μέρες πριν από την επίσκεψη του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν πιέσει τον Τραμπ για εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.


Ο Μακρόν συνάντησε τον Τραμπ τη Δευτέρα.

Την Πέμπτη, ήταν η σειρά του Στάρμερ να προσπαθήσει να γοητεύσει τον Τραμπ.

Η κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, ήταν επίσης στην Ουάσιγκτον. Για την ακρίβεια, η συνάντησή της με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ακυρώθηκε απότομα «λόγω προβλημάτων προγραμματισμού».


Ο κύριος στόχος του Μακρόν και του Στάρμερ ήταν να εξασφαλίσουν μια δέσμευση από τον Τραμπ για στρατιωτική «ασφάλεια» στην Ουκρανία, ώστε να ενισχύσουν την πρότασή τους να αναπτύξουν Γάλλους και Βρετανούς στρατιώτες υπό την κάλυψη «ειρηνευτών».


Οι Βρετανοί ήθελαν την αμερικανική «αεροπορική κάλυψη» για τα στρατεύματά τους, σύμφωνα με το BBC.


Και οι δύο, ο Μακρόν και ο Στάρμερ, απορρίφθηκαν μέσω αόριστων απαντήσεων, παρά τη φιλική ατμόσφαιρα και τα κοπλιμέντα, και μια βρετανική προσφορά από τον βασιλιά Κάρολο να προσκαλέσει τον Τραμπ σε μια βασιλική επίσκεψη.


Η διπλωματική προσέγγιση του Τραμπ προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, που ξεκίνησε με ένα τηλεφώνημα στις 12 Φεβρουαρίου, ακολουθούμενο από μια υψηλού επιπέδου συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων διπλωματών στη Σαουδική Αραβία στις 18 Φεβρουαρίου, προκάλεσε σοκ στα μέλη του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ.


Αισθάνονται αδικημένοι που ο Τραμπ πρόκειται να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με τον Πούτιν χωρίς αυτούς. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι δεσμευμένοι στην προπαγανδιστική αφήγηση της προηγούμενης κυβέρνησης Μπάιντεν για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κυριαρχίας στην Ουκρανία από τη ρωσική επιθετικότητα».


Ο Τραμπ θέλει να βγει από το τεράστιο χάος στην Ουκρανία. Αναγνωρίζει ότι η σύγκρουση ήταν πάντα ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων με κρυφή ατζέντα την ήττα της Ρωσίας. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ έχουν σπαταληθεί σε έναν μάταιο πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, τον οποίο, όπως αποδεικνύεται, η Ρωσία κερδίζει αποφασιστικά.


Ο Μάρκο Ρούμπιο, ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο CNN μετά την ένταση στον Λευκό Οίκο ότι ένας Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών του είχε πει ότι «το σχέδιό τους» ήταν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία για ακόμη ένα χρόνο, με την ελπίδα ότι θα εξασθενούσε τη Ρωσία και θα την έκανε «να ικετεύει για ειρήνη».


Η αναλγησία των Ευρωπαίων και η ρωσοφοβική τους εμμονή είναι αποκρουστικές. Ο τριετής πόλεμος στην Ουκρανία έχει στοιχίσει έως και ένα εκατομμύριο στρατιωτικούς θανάτους, εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη, κατεστραμμένες οικονομίες, χωρίς να αναφέρουμε τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Με δόλιο τρόπο, οι Ευρωπαίοι καλύπτουν την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με μια καθυστερημένη φαινομενική ανησυχία για την ειρήνη και την υποστήριξη της διπλωματίας του Τραμπ.


Ο Μακρόν και ο Στάρμερ φαινομενικά επαινούν τον Τραμπ (αφού αρχικά είχαν πανικοβληθεί για την κλήση του με τον Πούτιν) και μιλούν για «εύρεση ενός μονοπατιού προς μια διαρκή ειρήνη».


Ωστόσο, η φαινομενική προσφορά τους να αναπτύξουν Γάλλους και Βρετανούς στρατιώτες ως «ειρηνευτές» είναι ένας Δούρειος Ίππος που δεν έχει καμία σχέση με τη διατήρηση της ειρήνης.


Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν θα είναι αποδεκτά και θα θεωρηθούν ως εχθρικός στρατός.


Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Μακρόν, ο Στάρμερ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν τόσο επίμονοι στο να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν «εγγυήσεις ασφαλείας» από τον Τραμπ. Η λεγόμενη αμερικανική «στρατιωτική ασφάλεια» θα ήταν ένας τρόπος να κλιμακωθεί ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας.


Ο Ζελένσκι βρέθηκε στην Ουάσιγκτον με αποστολή να πείσει τον Τραμπ να δώσει μια εγγύηση ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα προσέφερε ως δόλωμα μια επικερδή συμφωνία για ορυκτά.


Αναφέρθηκε ότι ο Λευκός Οίκος του Τραμπ ήθελε να ακυρώσει τη συνάντηση της Παρασκευής πριν ο Ζελένσκι αναχωρήσει από την Ουκρανία την Πέμπτη. Αλλά ο Μακρόν παρενέβη και παρακάλεσε τον Τραμπ να προχωρήσει με την υποδοχή.


Ο Ζελένσκι, έχοντας συνηθίσει να απολαμβάνει ατέλειωτες λευκές επιταγές, νόμιζε ότι θα μπορούσε να αποσπάσει περισσότερα από τον Τραμπ από μια απλή συμφωνία για ορυκτά. Υπήρχαν προσδοκίες να αποσπάσει τη άμεση στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, την οποία ήθελαν οι Ευρωπαίοι ρωσοφοβικοί ηγέτες. Με αυτόν τον τρόπο, ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων θα κλιμακωνόταν και όσοι επωφελούνταν από το σύστημα αυτό θα συνέχιζαν να εκμεταλλεύονται την παγκόσμια κρίση ασφάλειας.


Ευτυχώς, ο Τραμπ έδιωξε τον Ζελένσκι κακήν κακώς και αποκάλυψε το σχέδιο των Ευρωπαίων.


Η ειρωνεία είναι ότι ο Τραμπ είχε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα επαινέσει τον Μακρόν και τον Στάρμερ, εξυμνώντας τη Γαλλία ως τον «παλαιότερο σύμμαχο» της Αμερικής και τη Βρετανία για την «ειδική σχέση».


Ίσως ο Τραμπ να θελήσει τώρα να αναθεωρήσει ριζικά αυτές τις κλισέ έννοιες...




Comments


ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ και ΜΕΙΝΕΤΕ...ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ

Thanks for submitting!

  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

© 2024 by Pirinos Logios. Powered and secured by Wix

bottom of page