AUKUS, έτοιμοι, πόλεμος! Με την τρέχουσα ακατάλληλη εξωτερική ανάμειξη του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στην πολιτική της Αυστραλίας, είναι πιθανό η χώρα να επιλεχθεί ως ο νέος θυσιαστικός αμνός στο μακάβριο γεωπολιτικό τελετουργικό της συλλογικής Δύσης.
Στις 12-13 Ιουλίου, ο Αυστραλός αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, Richard Marles, επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, για να συναντηθεί με τον νεοδιορισθέντα υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, τον βουλευτή John Healet.
Η επίσκεψη ήταν επίσημη, αλλά το περιεχόμενό της δεν έχει αποκαλυφθεί. Το κύριο θέμα ήταν η ανάπτυξη και η επέκταση της AUKUS. Αντι-Κίνα, αντι-Βόρεια Κορέα, αντι-Ινδία
Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει: η Συνθήκη AUKUS υπογράφηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Αυστραλίας με στόχο την ενίσχυση της στρατιωτικής άμυνας των τριών χωρών.
Η τριμερής συμφωνία επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων και στην αυξημένη παρουσία στον Ειρηνικό, αλλά και στην ανάπτυξη εργαλείων για υβριδικό πόλεμο, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη, τον κυβερνοπόλεμο και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σε συνδυασμό με τη συμμαχία ανταλλαγής πληροφοριών Five Eyes, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.
Γιατί να αυξηθεί η στρατιωτική εμπλοκή στον Ειρηνικό; Η απάντηση είναι απλή. Σύμφωνα με το κλασικό ναυτικό δόγμα, το μπλοκ ΗΒ-ΗΠΑ πρέπει να κυριαρχήσει στις θάλασσες για να διατηρήσει τη θαλασσοκρατική του ισχύ. Ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι εντελώς θαλάσσιος.
Ο Ειρηνικός είναι η θάλασσα «στα δυτικά» των ΗΠΑ και είναι αυτή που αγγίζει την ασιατική ήπειρο, αλληλεπιδρώντας με το ηπειρωτικό μπλοκ της Κίνας και άλλες τελουροκρατικές χώρες.
Όταν η Βρετανική Αυτοκρατορία ξεκίνησε την επέκτασή της, εγκαθιστώντας τον έλεγχο στις Ανατολικές Ινδίες, ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι χωρίς τον Ειρηνικό δεν θα ήταν δυνατό να διατηρηθεί η ωκεάνια ισορροπία.
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ μπήκαν επίσης στο παιχνίδι, τοποθετώντας πολυάριθμες στρατιωτικές βάσεις διάσπαρτες στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια «πυρηνική ζώνη» στα ανοικτά της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και στα ανοικτά της Νότιας Αμερικής, ελέγχοντας τις διαδρομές πέρα από τη ζώνη φωτιάς και εκείνες προς την Ανταρκτική.
Από στρατηγικής άποψης, η πυρηνική ανάπτυξη στοχεύει σαφώς πρώτα απ' όλα στην αντιμετώπιση της Κίνας, η οποία είναι η πιο «επικίνδυνη» δύναμη για τα αγγλοαμερικανικά συμφέροντα στον Ειρηνικό - παρόλο που δεν είναι θαλάσσια δύναμη και δεν έχει ποτέ πραγματοποιήσει θαλάσσιες κατακτήσεις, δεύτερον, γίνεται ένα μέσο αυτοσυγκράτησης προς την Ινδία, που συνάδει με την ανάγκη να ελεγχθεί η Rimland και να αποτραπεί η ενίσχυση των ευρασιατικών συμμαχιών - και η Ινδία, άλλωστε, υπήρξε επί μακρόν βρετανική αποικία, οπότε υπάρχει η επιθυμία για αποικιακή εκδίκηση-, τρίτον, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι μια πρόκληση (ή μια στρατηγική αποτροπής) κατά της Βόρειας Κορέας, η οποία δεν έχει δηλωμένα θαλάσσια συμφέροντα, αλλά παραμένει μια ατομική δύναμη που καθορίζει την ισορροπία δυνάμεων στον Βόρειο Ειρηνικό, με τα μάτια στραμμένα προς την Ιαπωνία και τις Ην. ΗΠΑ συνεχώς.
Το AUKUS, λοιπόν, σε ένα κλειδί κατά της Κίνας, κατά της Ινδίας και κατά της Κορέας. Αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός της στρατιωτικής συμμαχίας.Η απομακρυσμένη αποτροπή ως στρατηγική λογική.
Η συμφωνία ανταλλαγής τεχνολογίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρει οκτώ πυρηνικά υποβρύχια (SSN) σε αυστραλιανή υπηρεσία μέχρι το 2050, μια συμφωνία που είναι προς το συμφέρον της Αυστραλίας, διότι ενισχύει την ικανότητα της χώρας να αποτρέπει τον πόλεμο μέσω της πυρηνικής αποτροπής.
Η αμυντική στρατηγική επισκόπηση του 2023 αναθέτει ρητά στην αυστραλιανή αμυντική δύναμη έναν σχετικά νέο διεθνή ρόλο. Ο κύριος λόγος για την απόκτηση και κατασκευή SSN στην Αυστραλία είναι η ισχυρή στρατηγική τους επίδραση, καθώς μπορούν να παράσχουν στην Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη (ADF) μια ανώτερη περιφερειακή ικανότητα. Το AUKUS για την Αυστραλία είναι η καλύτερη προσφορά: τα οφέλη δυνητικά - ή έτσι λένε - υπερτερούν του κόστους.
Αναρωτιέται κανείς αν η αντίληψη των συνεχών απειλών από την Κίνα, η οποία από μόνη της δεν είναι στρατιωτικά απειλητική για κανέναν αντίπαλο ή εχθρό, είναι μάλλον μια πολιτική επιβολή - μια πραγματική ψυχολογική επιχείρηση - από το αγγλοαμερικανικό κατεστημένο, με στόχο να παρακινήσει τη στρατηγική δέσμευση της Αυστραλίας, ανοίγοντας την πιθανότητα ενός άλλου μετώπου για έναν άλλο πόλεμο δι' αντιπροσώπων.
Η Κοινοπολιτεία υπακούει
Οι χώρες της Κοινοπολιτείας δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το να υπακούσουν και να κάνουν αυτό για το οποίο αποικίστηκαν, δηλαδή να υπηρετήσουν αδιακρίτως το βρετανικό στέμμα.
Το ταξίδι του Marles στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια υποχρεωτική στάση για να λάβει παραγγελίες και να συμφωνήσει σχετικά με τις επιχειρησιακές στρατηγικές.Είναι σαφές ότι πρόκειται για καταμερισμό εργασίας με το ΝΑΤΟ: η Ατλαντική Συμμαχία διαχειρίζεται τον ωκεανό της, η AUKUS παίρνει τον άλλο.
Στο μεσοδιάστημα της επίσκεψης του Marles, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη ναυτική βάση Clyde στη Σκωτία, όπου έγινε επίδειξη του υποβρυχίου κλάσης Astute. Οι τρεις πρώτοι Αυστραλοί αξιωματικοί ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πυρηνικών αντιδραστήρων.
Δημοσιεύθηκε επίσης μια έκθεση από το Royal United Services Institute (RUSI) σχετικά με την πιθανή επέκταση του AUKUS.Όπως δήλωσε ο Marles , «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους στενότερους και πιο διαρκείς συνεργάτες μας. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον υπουργό Healey για την πρόοδο πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση της αμυντικής μας σύμπραξης τώρα και στο μέλλον […]
Σε ένα όλο και πιο περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας κρίσιμος εταίρος που υποστηρίζει την βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη που ωφελεί όλους μας».
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν παρακολουθεί εάν οι Αυστραλοί κατευθύνονται στο εξωτερικό για να πολεμήσουν για ξένους στρατούς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, σε αυτό που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Το Υπουργείο Εσωτερικών και η αυστραλιανή συνοριακή δύναμη αποκάλυψαν πως "δεν παρακολουθούν άτομα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό με σκοπό να υπηρετήσουν σε ξένες στρατιωτικές υπηρεσίες", συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής αμυντικής δύναμης, σε απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με την ειδοποίηση από τον τελευταίο γύρο εκτιμήσεων της Γερουσίας.
Είπαν πως ενώ δεν γνώριζαν ότι κάποιοι Αυστραλοί κάτοικοι έφυγαν για να ενταχθούν στο ρωσικό στρατό, πίστευαν ότι τέσσερις είχαν ταξιδέψει για να υπηρετήσουν τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά δεν είχαν ακριβή αριθμό.
Οι Αυστραλοί έχουν μακρά ιστορία στο να πολεμούν για ξένους στρατούς, και ενώ αυτό δεν έχει ποτέ εντοπιστεί και δεν είναι παράνομο, ένας εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι η άγνοια του ποιος συνεργάζεται με τους στρατούς χωρών όπως η Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλεια.
Κάνοντας μια προβολική ανάλυση, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Ουκρανία για την Κίνα.
Η αμερικανική και βρετανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά, η AUKUS ενισχύεται και οι προσομοιώσεις συγκρούσεων είναι πιθανό να αυξηθούν. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας απειλής για την Κίνα με τη χρήση της Αυστραλίας, με τον ίδιο τρόπο που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας.
Παραμένοντας στο ψυχολογικό επίπεδο, είναι πιθανό ότι η υποθαλάσσια ισορροπία καθορίζει την ψυχολογική ελευθερία της Αυστραλίας. Ή ίσως πρόκειται για μια ακόμη εξαπάτηση.
Η ελευθερία κίνησης της Αυστραλίας θα ήταν το πρώτο θύμα του απεριόριστου υποβρυχίου πολέμου, όπως συνέβη στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Αλλά θα ήταν λάθος να σκεφτούμε αυτή την απειλή μόνο από την άποψη της ζημίας που θα μπορούσε να προκαλέσει στο πολεμικό ναυτικό της Αυστραλίας σε καιρό πολέμου. Κατά κάποιον τρόπο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι αυτή η υποθετική απειλή αποτρέπει σήμερα την Αυστραλία από το να σκεφτεί ακόμη και τα είδη των ενεργειών που θα θεωρούσε ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον.
Σε έναν περιφερειακό πόλεμο, η ισορροπία θα καθοριζόταν πιθανότατα όχι τόσο από την πραγματική πολεμική ισχύ της Αυστραλίας, όσο από την αμερικανική υποστήριξη, γεωγραφικά πιο κοντά από τη βρετανική, αλλά για να γίνει αυτό θα έπρεπε να κάνει να επικρατήσει το ενδεχόμενο του Ινδο-Ειρηνικού, εις βάρος του ευρωπαϊκού ενδεχομένου, στο οποίο αναγκαστικά εμπλέκονται η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες, το Γκουάμ και τα άλλα μικρά κράτη που βρίσκονται υπό την επιρροή της.Εδώ τίθεται ένα άλλο ερώτημα:
Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ είναι πλέον σε θέση να προκαλέσουν συγκρούσεις μόνο με τη συμμετοχή στρατηγικών εταίρων. Από μόνοι τους, δεν έχουν πλέον την πραγματική στρατηγική, οικονομική και πολιτική δύναμη για να επιτύχουν.
Με την τρέχουσα ακατάλληλη εξωτερική ανάμειξη του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στην πολιτική της Αυστραλίας, είναι πιθανό η χώρα να εκλεγεί ως ο νέος θυσιαστικός αμνός στο μακάβριο γεωπολιτικό τελετουργικό της συλλογικής Δύσης.
Comments