Αμφιλόχιος, ο Μητροπολίτης που εξευτέλισε τους Γερμανούς και τώρα τον διώκουν Μητσοτάκης και Φανάρι!
- sergioschrys
- 9 Μαΐ
- διαβάστηκε 7 λεπτά
Ο Μητσοτακισμός βεβηλώνει ακόμη και την Εκκλησία της Κρήτης με νομικό πραξικόπημα! Δεν θέλουν τον Αμφιλόχιο, γιατί επετέθη εναντίον του προέδρου της Γερμανίας Στάϊνμάγιερ τον Νοέμβριο του 2024!

Κεραυνός εν αιθρία... για τους Ιεράρχες της Κρήτης η τροπολογία που δείχνει ωμή παρέμβαση του κράτους και της κυβέρνησης - με παραίνεση Φαναρίου (;)- στα της Εκκλησίας της Κρήτης! Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Βαρθολομαίου. Τι (δεν) συζήτησαν για την εκλογή μητροπολίτη στα Χανιά. Η... φωτογραφία με τη Μαρέβα. «Σας έφερα μια φωτογραφία που βγάλαμε στο Βατικανό, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης!
Σε αναμμένα κάρβουνα… βρίσκονται οι ιεράρχες της Κρήτης εξαιτίας της πραξικοπηματικού τύπου τροπολογία που εν κρυπτώ και παραβύστω προετοιμάστηκε και εισήχθη ως προσθήκη στο σχέδιο νόμου για υγειονομικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η τροπολογία όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές προετοιμάστηκε άρον – άρον μετά την αμφισβήτηση από κύκλους της Εκκλησίας της Κρήτης της ερμηνευτικής εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας επικαλούμενο νόμο που διευθετούσε τον “μεταθετό” για την Εκκλησία της Ελλάδας.
Ωστόσο ο νόμος που αφορά στην Εκκλησία της Ελλάδας προφανώς δεν μπορούσε να ισχύσει για την Εκκλησία της Κρήτης καθώς ούτε άμεσα ούτε έμμεσα είχε διευθετηθεί με βάση τον νόμο 4941/1961 το μεταθετό δηλαδή τη δυνατότητα ένας εν ενεργεία Μητροπολίτης να μπορεί να είναι υποψήφιος για άλλη Μητρόπολη.
Η ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας προκλήθηκε από ερώτημα του Πατριαρχείου που σε κάθε περίπτωση γεννά πολλά ερωτηματικά γιατί ενέπλεξε το Φανάρι το Υπουργείο Παιδείας ώστε να ερμηνεύσει νόμο της Εκκλησίας της Ελλάδας ώστε να “φυτευθεί” στα ισχύοντα της Εκκλησίας της Κρήτης.
Είναι προφανές ότι κάποιος ή κάποιοι, για παράδειγμα κυβέρνηση και Φανάρι δεν επιθυμούν την εκλογή Αμφιλοχίου του μέχρι σήμερα Κισσάμου και Σελίνου στη Μητρόπολη Χανίων η οποία ως οικεία Μητρόπολη (Κυδωνίας και Αποκορώνου) είναι εκείνη που έχει δικαιώματα σε περίπτωση ανωμαλίας στις κοντινές Σταυροπηγιακές Μονές όπως για παράδειγμα η Μονή Τζαγκαρόλων που κλυδωνίζεται τα τελευταία χρόνια από το σκάνδαλο αγοραπωλησίας και καταπάτησης “ιερών” γαιών σε Στέρνες (Μαράθι) και Σταυρό Χανίων.
Ποιος όμως και γιατί δεν επιθυμούν τον Αμφιλόχιο;
Η αποκάλυψη ότι εισήχθη στο ν/σ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η τροπολογία που αλλάζει τα δεδομένα για το αυτοδιοίκητο και την ερμηνεία του ισχύοντος Νόμος με βάση και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης προκάλεσε μεγάλη ένταση στην τοπική Εκκλησία αφού ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.
Δηλαδή Συνοδικοί, Αρχιεπίσκοπος, Ιεράρχες δεν γνώριζαν τίποτα κατά τις πληροφορίες μας!
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα της Τετάρτης και μάλιστα πολύ σκληρή που δείχνει ότι δεν έχει ενδοιασμούς να συγκρουστεί η Εκκλησία της Κρήτης με την κυβέρνηση ή και με κύκλους στο Φανάρι κάνοντας λόγο για επιχειρούμενη ανάμειξη και ωμή παρέμβαση αλλά και προσπάθεια αλλοίωσης ουσιαστικώς το υφιστάμενο καθεστώς της Εκκλησίας Κρήτης!
Ο Αμφιλόχιος "διώκεται" γιατί ταπείνωσε τον Γερμανό Πρόεδρο Στάϊνμάγιερ!
Η Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου Στάϊνμάγιερ τον περασμένο Νοέμβρη, σιώπησε μπροστά στον κυνισμό του Σταϊνμάιερ, όταν ο Γερμανός πρόεδρος απεφάνθη, με θράσος… δικαστή, πως δεν πρόκειται να γίνει η επιστροφή των κλεμμένων από τους Ναζί ελληνικών θησαυρών, από το κράτος που εκπροσωπεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος η ελληνική κυβέρνηση, διά των...Σκέρτσων της, προσπαθεί τόσα χρόνια να μας πείσει ότι οι γερμανικές θηριωδίες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι πια πολύ πίσω μας χρονικά και «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».
Χρειάστηκε ένας Χανιώτης Μητροπολίτης Αμφιλόχιος για να υπερασπιστεί τους επιζώντες, τους συγγενείς τους και την τιμή της χώρας, κάτι που δεν έκανε ακόμα μία φορά η φοβική πολιτική ηγεσία του τόπου.
Ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου στάθηκε αγέρωχος απέναντι ακριβώς από τον Γερμανό πρόεδρο. Τον κοιτούσε ευθεία στα μάτια, όσο ο Σταϊνμάιερ αναψοκοκκίνιζε χαμηλώνοντας το βλέμμα από την ντροπή για τα εγκλήματα των ομοεθνών του.
Η μεταφράστρια που είχε δίπλα του ο Γερμανός πρόεδρος, μετέφραζε, μόνο ελάχιστα απ’ όσα έλεγε ο Αμφιλόχιος.
Πιθανότατα φοβόταν να του μεταφέρει τις κουβέντες του μητροπολίτη.
Όμως, ο Σταϊνμάιερ -ακόμα κι έτσι- καταλάβαινε πολύ καλά το πνεύμα όσων έλεγε ο περήφανος μητροπολίτης. Ταπεινωμένος και ανέκφραστος, ο «φιλοξενούμενος» υποχρεώθηκε να μην κοιτάει ευθεία προς τον ομιλητή, αλλά κάτω.
Στα περίπου εφτά λεπτά, ο Αμφιλόχιος «πυροβολούσε» λέξεις. Μιλώντας όχι μόνο για το μαύρο παρελθόν της Γερμανίας για όσα υπέφεραν η Κάντανος, η Κρήτη ολόκληρη, η Ελλάδα. Αλλά και για τα χρόνια του Μνημονίου, με τη μισαλλόδοξη στάση της Μέρκελ, του Σόιμπλε και της γερμανικής ηγεσίας.
«Το 1974 ο τότε μητροπολίτης της περιοχής εδώ, Ειρηναίος Γαλανάκης, πήρε πρωτοβουλία να φιλοξενήσει τα οστά των Γερμανών στρατιωτών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε ένα ιστορικό μοναστήρι. Τα φιλοξένησε μέχρι να δημιουργηθεί το γερμανικό νεκροταφείο. Αυτή είναι η ψυχή της Κρήτης, η οποία ξέρει να ανοίγεται ακόμα και σ’ αυτούς που στέρησαν τα παιδιά της. Θα περίμενε η κρητική ψυχή να έχει από τη χώρα σας την ίδια μεγαλοσύνη»
είπε ο Αμφιλόχιος και συνέχισε αμέσως μετά:
«Η χώρα σας όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκε στη χώρα μας τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, αλλά την έσπρωξαν οι ηγέτες της χώρας σας στο ΔΝΤ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να περάσει τα δεινά που πέρασε. Ενώ το ΔΝΤ είναι γνωστό ότι είναι ένας θεσμός που αφορά τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, όχι τις ευρωπαϊκές. Επειδή στην παρουσία σας στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, που θα περιμέναμε να είναι εδώ σήμερα ανάμεσά μας, είπατε ότι είσαστε δεσμευμένοι στην ιστορική σας ευθύνη, θα μου επιτρέψετε με εκτίμηση και σεβασμό, διότι η Κρήτη ξέρει να σέβεται και να εκτιμά τους φιλοξενούμενούς της και τους θεωρεί δικούς της ανθρώπους, να σας πω ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο δεν είναι μια υπόθεση που κλείνει και ένα νομικό ζήτημα, αλλά είναι μια δέσμευση ιστορικής ευθύνης της χώρας σας και είναι εθνική επιταγή».
Και ολοκλήρωσε μέσα σε θερμό χειροκρότημα:
«Από εδώ, από την Κάντανο, οφείλουμε να το διακηρύξουμε με στεντόρεια φωνή, και το λέμε σε εσάς, τον πρώτο πολίτη της Γερμανίας, ότι αυτήν την ιστορική ευθύνη, που λέτε πως έχετε δέσμευση, να την κάνετε πράξη. Προϋπόθεση είναι η δικαίωση σε ό,τι αφορά και το κατοχικό δάνειο αλλά και σε ό,τι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις (σ.σ.: ο κόσμος φώναζε «Μπράβο, μπράβο» σ’ αυτό το σημείο). Έχουμε τη βεβαιότητα πως η παρουσία σας εδώ θα σηματοδοτήσει την απαρχή γι’ αυτήν τη δικαίωση σε ό,τι αφορά το δίκαιο αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου».
Ο Αμφιλόχιος είναι ο μοναδικός, πέραν των επιζώντων, των συγγενών και των κατοίκων της περιοχής, που στάθηκε στο ύψος του κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα.
Για τον Γερμανό πρόεδρο αυτά τα εφτά λεπτά του μητροπολίτη αποτέλεσαν ίσως την πιο πικρή εμπειρία της θητείας του από το 2017.
Ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο πρώτη φορά στη ζωή του με αυτούς που ο γερμανικός στρατός θέλησε να καταστρέψει πριν από μερικές δεκαετίες.
Που σκότωσε τους γονείς τους ή που βασάνισε όσους ζουν έως σήμερα. Και που όλα αυτά τα χρόνια οι γερμανικές ηγεσίες κράτους αρνούνται να αποδεχτούν, εμπράκτως, ως ευθύνες τους.
Ο μητροπολίτης καυτηρίασε την απουσία της Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στην άρνηση του Γερμανού να συζητήσει για τις αποζημιώσεις ενώπιον της Ελληνίδας Προέδρου και απάντησε.
Όμως, ο Αμφιλόχιος έκανε ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά: Μιλώντας για μία και ενιαία Γερμανία. Με την ίδια ιστορία, με το ίδιο κράτος και τον ίδιο -δήθεν εξαπατημένο- λαό, που κάποτε ψήφισε με 44% τον Χίτλερ για να σφάξει τον πλανήτη.
Για μια Γερμανία που κάποτε έκαιγε χωριά, χώρες και ανθρώπους, αλλά και που σήμερα καταδικάζει με τη βία της ισχύος πιο αδύναμες χώρες, όπως η Ελλάδα, στη φτωχοποίηση, μέσα από το άσβεστο μίσος ατόμων σαν τον Σόιμπλε.
Είναι ακριβώς αυτό το λεπτό σημείο το οποίο οι άσχετοι Σκέρτσοι του Μαξίμου, οι πρωθυπουργοί τους και οι μιντιακοί τους τελάληδες «δυσκολεύονται» να συνδέσουν. Πάντα βολικά για τη Γερμανία, τη μοναδική χώρα σε όλον τον κόσμο που με όσα έχει κάνει εναντίον της ανθρωπότητας δεν θα αποκτήσει ποτέ το δικαίωμα να κουνήσει το δάχτυλο σε κανέναν.
Οι ...αβρότητες Μητσοτάκη και Βαρθολομαίου για το θέμα του Αμφιλόχιου μετά το «πραξικόπημα» στην Κρήτη!
Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σκιά των εξελίξεων αναφορικά με την Εκκλησία τη Κρήτης.
Η τελευταία επίσημη συνάντησή τους είχε γίνει πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ανεπίσημα συναντήθηκαν πρόσφατα στο Βατικανό, καθώς και οι δύο είχαν παραστεί στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.
Από αυτή τη συνάντηση χθες ο κ. Βαρθολομαίος έδωσε στον πρωθυπουργό κι ένα δώρο… μια φωτογραφία των δύο με την σύζυγο του κ. Μητσοτάκη, που τραβήχτηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου!
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός και στη σύντομη ανοιχτή συνομιλία τους πριν αποσυρθούν οι τηλεοπτικές κάμερες εξήρε το θάρρος της γνώμης του Πατριάρχη για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Η ατζέντα της συζήτησής τους ήταν ανοιχτή, ωστόσο επισημαίνεται πως η συνάντηση έγινε εν μέσω των αντιδράσεων για το ζήτημα που έχει προκύψει στην Εκκλησία της Κρήτης, με την εκλογή του νέου μητροπολίτη Χανίων. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και θέματα της μητρός Εκκλησίας με την Ελλάδα αλλά και την τουρκική κυβέρνηση.

Δριμύ «κατηγορώ» από την αντιπολίτευση για την τροπολογία και τις ακροβασίες του Μαξίμου
Σάλος έχει ξεσπάσει από τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, η οποία κατέθεσε και ψήφισε εν κρυπτώ τη διάταξη στη Βουλή προκειμένου να παρέμβει στην εκλογή του νέου μητροπολίτη Χανίων και να βάλει μπλόκο στον «μεταθετό». Το καυτό ζήτημα ανέδειξε η «δημοκρατία» με πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό δημοσίευμά της, το οποίο έφερε στο φως τις ακροβασίες του Μεγάρου Μαξίμου, που θέτει σε αμφισβήτηση όλο το καθεστώς της ημιαυτονομίας της Εκκλησίας της Κρήτης, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Αρχικώς, οι ίδιοι οι ιεράρχες της Κρήτης μιλούν για ωμή παρέμβαση προκειμένου να μην εκλεγεί συγκεκριμένο πρόσωπο.
Την ίδια στιγμή, το ζήτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση και της αντιπολίτευσης, με την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη να ισχυρίζεται από το βήμα της Ολομέλειας πως «δεν υπάρχει καμία διάθεση ή πρόθεση παρέμβασης στα εσωτερικά της Εκκλησίας», αλλά πως πρόκειται απλώς για «μια ερμηνευτική διάταξη που ζητήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την επιβεβαίωση του νόμιμου και του κανονικού».
Η αντιπολίτευση ωστόσο στηλίτευσε την τροπολογία, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε μητροπολίτες άλλων περιοχών οικείας Εκκλησίας να μπορούν να εκλεγούν σε άλλη Μητρόπολη της ίδιας Εκκλησίας.
Μάλιστα, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας και την επανακατάθεσή της αφού προηγηθεί διαβούλευση. «Μονομερώς ερμηνεύει και αλλοιώνει τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο» κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, ενώ σκληρή κριτική άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Λίγες ώρες πριν πάει ο πρωθυπουργός στην Κρήτη, η Εκκλησία της Κρήτης οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Πρόκειται για ψευδοερμηνεία για να μην εκλεγεί εν ενεργεία μητροπολίτης της Κρήτης, επειδή δεν τον θέλει ο Βαρθολομαίος. Αλλά βέβαια και επειδή έχει πατριωτικές θέσεις. Γι’ αυτό δεν τον θέλετε. Παρεμβαίνετε παντού, τώρα θέλετε να παρεμβαίνετε και στον Θεό;» διερωτήθηκε. Για ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου...
Comments