top of page

Ο Tράμπ άναψε τη σπίθα της «Μεγάλης Αλλαγής»!

  • sergioschrys
  • πριν από 17 ώρες
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Το σχέδιο κατέρρευσε, η ελίτ χάνει τον έλεγχο, η Ιστορία επαναλαμβάνεται!

Η ιστορία μας δείχνει ότι πάντοτε απαιτείται μια μορφή σύγκρουσης, για να ανασχεδιαστούν οι θεσμοί από την αρχή...


Ο ιστορικός και δημογράφος Neil Howe, συνδημιουργός της θεωρίας του «Τέταρτου Κύματος» (Fourth Turning), προειδοποιεί: βρισκόμαστε ήδη στο αποκορύφωμα ενός ιστορικού κύκλου ριζικών αλλαγών – και αυτή τη φορά, δεν αφορά μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.


Η βασική ιδέα του Howe είναι πως οι κοινωνίες εξελίσσονται με βάση έναν προβλέψιμο ρυθμό τεσσάρων ιστορικών «εποχών», ή αλλιώς «στροφών»: Ανάκαμψη, Αφύπνιση, Ύφεση και Κρίση.


Αυτή η τέταρτη και τελική φάση – η Κρίση – χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του υπάρχοντος status quo, συχνά μέσα από χάος και σύγκρουση, και την αντικατάστασή του από μια νέα κοινωνική και πολιτική τάξη.


Ο Donald Trump και οι πρώτες 100 ημέρες της νέας του προεδρικής θητείας επανέφεραν με ένταση τη συζήτηση γύρω από τη θεωρία του Howe, με τον ίδιο να τονίζει ότι βλέπουμε μια «τυπική αναταραχή Τέταρτου Κύματος».


Όπως αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Thoughtful Money, ο Trump είναι «αναγκαία φιγούρα» του κύκλου αυτού: «Ξεδιπλώνει κάτι πρωτόγονο. Αλλά πού θα οδηγήσει, ούτε ο ίδιος το γνωρίζει», σημειώνει χαρακτηριστικά.



Παγκόσμια η αλλαγή



Ο Howe επισημαίνει ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Από την Ιταλία της Meloni έως την Ινδία του Modi, παρατηρείται μια παγκόσμια μετατόπιση από την παγκοσμιοποίηση στον εθνικισμό – σημάδι ότι το Τέταρτο Κύμα έχει «συγχρονιστεί» διεθνώς.


«Βλέπουμε μια ευθυγράμμιση των αλλαγών στη Δύση και τώρα και στον υπόλοιπο κόσμο… Είναι παγκόσμιο», τονίζει.


Η αμερικανική τάση για επαναβιομηχάνιση, αυστηρότερο έλεγχο στη μετανάστευση και αποστροφή προς τις πολυμερείς δομές – όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου – τροφοδοτούνται από το λαϊκό αίτημα για οικονομική κυριαρχία και πολιτισμική ταυτότητα.


Κατά τον Howe, αυτό αποτελεί κλασικό μοτίβο της τέταρτης φάσης, όπου το υπάρχον οικοδόμημα αποδομείται σταδιακά για να αναδυθεί κάτι νέο.


Ωστόσο, οι πολιτικές του Trump – δασμοί, περιορισμοί στη μετανάστευση, απορρύθμιση – φέρουν και εσωτερικές αντιφάσεις.


«Δεν μπορείς να περιορίσεις τις εμπορικές και πιστωτικές ροές στην οικονομία των ΗΠΑ και ταυτόχρονα να τρέχεις τεράστια ελλείμματα. Κάποια στιγμή δεν θα μείνει τίποτα για επενδύσεις», προειδοποιεί ο Howe.



Τι έρχεται



Ο Howe προβλέπει αύξηση της αστάθειας, νομικές συγκρούσεις και πιθανά γεωπολιτικά ή οικονομικά σοκ που θα λειτουργήσουν ως καταλύτες για μια πλήρη θεσμική αναδιάρθρωση μέσα στη δεκαετία του 2030 – όταν ενδεχομένως ξεκινήσει ένας νέος κύκλος, το «Πρώτο Κύμα».


Η σύγκρουση – είτε εσωτερική, είτε εξωτερική – μοιάζει σχεδόν απαραίτητη για την επανεκκίνηση του συστήματος.


«Η ιστορία μας δείχνει ότι απαιτείται μια μορφή σύγκρουσης για να ανασχεδιαστούν οι θεσμοί από την αρχή και με λόγο», υπογραμμίζει.


Για τους επενδυτές, ο Howe προτείνει εστίαση στην απόλυτη απόδοση, αποφυγή των σχετικών δεικτών, και προσανατολισμό σε τομείς όπως τα εμπορεύματα, ο χρυσός, η άμυνα και οι υποδομές.


Παράλληλα, δίνει έμφαση στην προσωπική ανθεκτικότητα ως στοιχείο επιβίωσης και επιτυχίας στη μεταβατική περίοδο που έρχεται.


Όπως καταλήγει: «Η νέα χρυσή εποχή δεν θα έρθει απευθείας από την ατζέντα Trump. Θα προκύψει μέσα από σύγκρουση, αναγκαστική δημοσιονομική πειθαρχία και την αποσύνδεση από την εξάρτηση στο ξένο κεφάλαιο.


Ο μετασχηματισμός θα είναι επώδυνος – αλλά απαραίτητος.»


ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ και ΜΕΙΝΕΤΕ...ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ

Thanks for submitting!

  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

© 2024 by Pirinos Logios. Powered and secured by Wix

bottom of page