Παιχνίδια ολέθρου από το ΝΑΤΟ στη Βαλτική!
- sergioschrys
- πριν από 41 λεπτά
- διαβάστηκε 3 λεπτά
Προειδοποίηση σοκ από Ρωσία και η τελευταία ευκαιρία για διάλογο!

O Βρετανός λόρδος Richard Balfe πρότεινε τη δημιουργία ενός διακρατικού οργάνου τύπου «Αρκτικού Συμβουλίου» για τη Βαλτική
Καθώς το ΝΑΤΟ εντείνει τη στρατιωτική του παρουσία στη Βαλτική Θάλασσα, η Μόσχα προειδοποιεί για «κατάλληλη απάντηση», επαναφέροντας στο τραπέζι ακόμη και τη στρατηγική πυρηνικής αποτροπής. Η πρόταση για ένα «Συμβούλιο της Βαλτικής» φαίνεται ως η μοναδική σανίδα σωτηρίας για την αποφυγή κλιμάκωσης.
Ρωσικές προειδοποιήσεις για στρατιωτική απάντηση
Ο Ρώσος πρέσβης στη Στοκχόλμη Sergey Belyayev κατηγόρησε τις χώρες του ΝΑΤΟ για στοχευμένη στρατιωτικοποίηση της Βαλτικής, σημειώνοντας πως «σκοπός είναι να δημιουργηθούν τεχνητά εμπόδια στα ρωσικά πλοία».
Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνοδεύεται από ενισχυμένες συνεργασίες με ΗΠΑ και Γαλλία, και –όπως δήλωσε ο Belyayev– εάν αναπτυχθούν δυνάμεις και οπλικά συστήματα στο έδαφός της, η Ρωσία θα απαντήσει αναλόγως.
Καμία υποχώρηση στα ρωσικά συμφέροντα
Η Μόσχα θεωρεί τη Βαλτική Θάλασσα «ζωτικό χώρο». Ο βουλευτής Alexey Zhuravlyov, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιαδήποτε προσπάθεια αποκλεισμού των λιμανιών της στην Αγία Πετρούπολη και στο Καλίνινγκραντ.
Εξίσου ανήσυχος εμφανίστηκε και ο ακαδημαϊκός Yury Zverev, ο οποίος υπενθύμισε πως το δόγμα αποτροπής του 2024 αναφέρει ρητά ότι ο αποκλεισμός ρωσικών εδαφών μπορεί να αποτελέσει λόγο ενεργοποίησης της πυρηνικής αποτροπής.
Η πρόταση για ένα «Συμβούλιο της Βαλτικής»
Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Βρετανός λόρδος Richard Balfe πρότεινε τη δημιουργία ενός διακρατικού οργάνου τύπου «Αρκτικού Συμβουλίου» για τη Βαλτική.
Στόχος του θα ήταν η αποφυγή περαιτέρω στρατιωτικοποίησης και η οικοδόμηση θεσμικής συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών της Βόρειας Ευρώπης – συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Ο Balfe υποστήριξε ότι το νέο σχήμα θα μπορούσε να προβλέπει αμοιβαίες δεσμεύσεις: το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, με αντάλλαγμα τη ρωσική εγγύηση για σεβασμό των συνόρων και των υποθαλάσσιων υποδομών όλων των χωρών.
Στενεύει ο διπλωματικός χρόνος
Η Βαλτική μετατρέπεται ταχύτατα σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του νέου Ψυχρού Πολέμου. Η κλιμάκωση συνεχίζεται και η απουσία ενός κοινού πλαισίου συνεννόησης ενισχύει τον κίνδυνο ατυχήματος ή σκόπιμης πρόκλησης. Η διπλωματική πρωτοβουλία Balfe ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για διάλογο, πριν η στρατιωτική ρητορική γίνει πραγματικότητα.
Πόλεμος μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
Η Ρωσία θα χρειαστεί να ανοίξει διάδρομο προς το Καλίνιγραντ σε κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο επικεφαλής του Center for the Study of Military and Political Conflicts, Andrei Klintsevich. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το NATO θα συγκεντρώσει δυνάμεις και θα επιχειρήσει να προκαλέσει πόλεμο με τη Ρωσία, κατηγορώντας παραδοσιακά τη Μόσχα για τα πάντα.
Στο σενάριό τους, τα πράγματα θα εξελιχθούν ως εξής:
«Ας πούμε ότι σε κάποια χρονιά (2027-2030), φτάνουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στις χώρες τους. Επιπλέον, τα χρήματα που έχουν τώρα δεσμεύσει – 3,5% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες και 1,5% για υποδομές – θα φτάσουν περίπου το 60% σε συστήματα αεράμυνας.
Μετά από αυτό, μας προκαλούν μέσω του Καλίνιγραντ. Για κάποιο στρατιωτικό λόγο, το νησί Gotland μετατρέπεται σε ένα αβύθιστο καταδρομικό, οι Σουηδοί και το NATO μεταφέρουν εκεί συστήματα αεράμυνας και αντιπλοϊκούς πυραύλους. Επιπλέον, η Εσθονία και η Φινλανδία δημιουργούν μια κοινή ομάδα» περιέγραψε ο Klintsevich το σενάριο μιας πιθανής πρόκλησης από το NATO.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μπλοκάρει τη θαλάσσια κυκλοφορία πολιτικών πλοίων από την Αγία Πετρούπολη και το Καλίνιγκραντ.
«Μετά από αυτό, εκδίδουμε τελεσίγραφο, εκείνοι δεν συμφωνούν, αρχίζουμε να ανοίγουμε φυσικά διάδρομο μέσω του Διαδρόμου Suwalki, τον οποίο τώρα αυτοί ναρκοθετούν και κατασκευάζουν οχυρώσεις. Μας κατηγορούν για πρόκληση, και στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν κάποιο μεγάλο πυραυλικό και βομβαρδιστικό πλήγμα» τόνισε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον Klintsevich, στόχος μιας τέτοιας ενέργειας από το NATO θα είναι η πρόκληση εσωτερικής αναταραχής στη Ρωσία, ή αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος ή η διάλυση της χώρας σε ξεχωριστά τμήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την άποψη του Klintsevich συμμερίζονται και άλλοι ειδικοί, οι οποίοι επίσης επισημαίνουν ότι μια πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και NATO θα ξεκινήσει στις περιοχές της Βαλτικής.
Συγκεκριμένα, πριν από μερικές ημέρες, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Ρώσων Διπλωματών και πρώην Ρώσος πρέσβης στη Σαουδική Αραβία Andrei Baklanov, δήλωσε ότι η Δύση εκπονεί σχέδια για την κατάληψη της Αγίας Πετρούπολης...