Το Μέγα θαύμα που έκανε τον Πάπα να στείλει πίσω άρον-άρον τα λείψανα του στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων!

Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος γεννήθηκε το 439 μ.Χ. στη Μουταλάσκη της Καππαδοκίας, σήμερα προάστιο της Καισάρειας, στη Μικρά Ασία. Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών μετέβη στην Ιερουσαλήμ.
Εκεί ο Ευθύμιος ο Μεγάλος θα τον οδηγήσει στο κοινόβιο του Θεόκτιστου. Το 473 κι αφού πεθάνει ο Ευθύμιος ακολούθησε τον ερημιτισμό.
Στη συνέχεια και καθώς υποχρεώθηκε να γίνει κληρικός από τον Σαλλούστιο Ιεροσολύμων ανέλαβε και τη διοίκηση των κοινοβίων και λαυρών.
Θα ιδρύσει διάφορα κοινόβια και λαύρες : με πιο γνωστά το κοινόβιο της Μεγάλης Λαύρας (ή Mar Saba) το 483 δέκα χιλιόμετρα ανατολικά της Βηθλεέμ, και του Σπηλαίου της Γεννήσεως. Συνολικά θα ιδρύσει τέσσερις λαύρες, έξι μοναστήρια, και τέσσερα άσυλα.
Ο Άγιος Σάββας είχε εμπλακεί και στις θεολογικές διαμάχες της εποχής του ενεργά και θα υποστηρίξει τις αποφάσεις της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου κατά των Μονοφυσιτών και κατά των Ωριγενιστών. Μάλιστα θα μεταβεί και δύο φορές στην Κων/πολη με σκοπό να υποστηρίξει Εκκλησιαστικά ζητήματα.
Ο Άγιος Σάββας διέθετε κύρος, πνευματική ακτινοβολία, ασκητικά κατορθώματα, ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης, ο αυτοκράτορας Αναστάσιος ο Α' με τη σύζυγό του Αριάδνη επιζητούσαν την ευλογία και τις προρρήσεις του, όλα αυτά συνέτειναν στο να είναι «ο καταλληλότερος για να μεσολαβήσει στον αυτοκράτορα για τη λύση των προβλημάτων των κατοίκων της Παλαιστίνης και ο μόνος που θα μπορούσε να τον καθοδηγήσει στην άσκηση της κοινωνικής του πολιτικής».
Μόλις επέστρεψε ο Άγιος Σάββας από την τελευταία του επίσκεψη πέθανε σε ηλικία ενενήντα τεσσάρων ετών στις 5 Δεκεμβρίου του 532 μ.Χ.
Την ίδια ημέρα εορτάζεται και η μνήμη του.
Το 584 μ.Χ., το Λείψανο του Αγίου Σάββα ανακομίσθηκε αδιάφθορο όταν ανοίχθηκε ο τάφος του, για να ενταφιαστεί ο Ηγούμενος Κασσιανός.
Αρχικά διαφυλάχθηκε στη Μονή του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατά την περίοδο των Αραβικών επιδρομών.
Το 1257 μ.Χ και ενώ η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρισκόταν υπό κατάληψη από τους Φράγκους, μια ομάδα Βενετών πέτυχαν να κλέψουν και να μεταφέρουν το Λείψανο στη Βενετία.
Η παρουσία του Λειψάνου του Αγίου Σάββα στη Βενετία επιβεβαιώνεται από την σχετική ομολογία του Σαββαΐτου Μοναχού Σωφρονίου στον Μητροπολίτη Ρωσίας Άγιο Μακάριο, το 1547 μ.Χ. Παρέμεινε εκεί για σχεδόν πέντε ολόκληρους αιώνες.
Τον 20ό αιώνα και συγκεκριμένα το 1965, μετά από ενέργειες του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Βενεδίκτου, η ρωμαιοκαθολική "Εκκλησία" επέστρεψε το Λείψανο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και φυλάσσεται έκτοτε στη Μονή του.
Πώς όμως έγινε αυτό το ...θαύμα; Διηγείται ο μακαριστός ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος:
Παρουσιάστηκε ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος, τα λείψανα του οποίου βρίσκονταν στην Ιταλιά, στον πάπα (Παύλος ο ΣΤ') και του λέει:
"Στείλε με στο σπίτι μου (στη Μονή του Αγίου Σάββα στο Σινά), αλλιώς θα πάθεις μεγάλο κακό"
Ο πάπας συγκλονίστηκε, ειδοποίησε την επιτροπή για το γεγονός αυτό και έκαναν πραγματικότητα την επιθυμία του Αγίου.
Έβγαλαν τα παπικά ρούχα από τον Άγιο και του φόρεσαν τα Ορθόδοξα και μάλιστα για να του βάλουν το σακάκι, σήκωσε ο ίδιος ο Άγιος τα χέρια του! Τα ξέρετε όλα αυτά; Άμα δεν τα ξέρετε, θα σας τα πω εγώ, αυτά που οι παπικοί κρύβουν, γιατί δεν τους συμφέρει να βγάλουν γεγονότα στη φόρα, που αποδεικνύουν ότι η Ορθοδοξία είναι η μόνη αληθινή πίστη. Αλλά εμάς, μας δέρνει άγνοια και είμαστε ακατάρτηστοι στα θέματα της πίστεως μας και το μόνο που λέμε είναι: "Αφού και οι παπικοί είναι Χριστιανοί, γιατί να τους απορρίψουμε;" Πέρα βρέχει και στην Ανατολή βροντάει, ισχύει για αυτούς, που υποστηρίζουν τέτοια πράγματα...
Mόνο ο Ορθόδοξος παπάς εκβάλλει δαιμόνια από έναν δαιμονισμένο, ενώ στους ετερόδοξους και αλλόδοξους κληρικούς ο δαίμονας αδιαφορεί.
Μόνο ο Ορθόδοξος ιερέας διαβάζει Αγιασμό και δεν χαλάει ποτέ, ενώ αν το διαβάσουν το νερό ''οι άλλοι'', το νερό σε λίγο καιρό θα βρωμίσει..
|
Comments