Αναλυτές εκτιμούν ότι στο νέο δόγμα των ΗΠΑ ελλοχεύουν θανάσιμοι κίνδυνοι σύγκρουσης με τη Ρωσία και την Κίνα
Οι ΗΠΑ φέρνουν τον όλεθρο στην εσχατιά του κόσμου
Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ δημοσίευσε τη νέα του «Αρκτική Στρατηγική», μια έκθεση για τη στρατηγική στην περιοχή, στην οποία οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι η κατάσταση στο πεδίο αλλάζει ραγδαία, χαρακτηρίζουν, δε, την Κίνα ως «αναπτυσσόμενη πρόκληση» και τη Ρωσία «οξεία απειλή».
Ενώ η Στρατηγική για την Αρκτική του Πενταγώνου για το 2024 είναι η πρώτη ενημέρωση σχετικά με την προσέγγιση του Υπουργείου Άμυνας στην περιοχή από το 2019, βασίζεται, επίσης, στη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του 2022 και στη Στρατηγική Εθνικής Άμυνας του 2022.
«Το Πεντάγωνο θα επεκτείνει τις δυνατότητες ανταλλαγής πληροφοριών, θα συνεργαστεί με συμμάχους και εταίρους για τον περιορισμό της Ρωσίας στην Αρκτική και θα διεξάγει τακτικά ασκήσεις και προγραμματισμένες επιχειρήσεις που έχουν επιπτώσεις στην άμυνα και την αποτροπή», τονίζει στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο Alexander Vorotnikov, συντονιστής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Expert Center PORA, υπογραμμίζοντας ότι στο νέο δόγμα ελλοχεύουν θανάσιμοι κινδύνοι σύγκρουσης με τη Ρωσία και την Κίνα.
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, το Πεντάγωνο θα ενισχύσει την «επίγνωση του τομέα, τις επικοινωνίες και τις ικανότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης» του στην Αρκτική.
Θα «συνεργαστεί επίσης με συμμάχους και εταίρους για να στηρίξει την άμυνα και την αποτροπή στην Αρκτική».
Τέλος, το Υπουργείο Άμυνας θα «ενεργοποιήσει μια καλά ιεραρχημένη παρουσία στην Αρκτική, εκπαιδεύοντας τακτικά στην περιοχή και διεξάγοντας επιχειρήσεις κρίσιμες για τη «διατήρηση της αποτροπής».
Όλα αλλάζουν στην Αρκτική - Το ΝΑΤΟ αναπτύσσεται επικίνδυνα με αιχμές Φινλανδία και Σουηδία
Ο αμερικανικός στρατός εκτιμά, λοιπόν, ότι η περιοχή της Αρκτικής υφίσταται ραγδαίες αλλαγές: από τη μία πλευρά, η Ρωσία και η Κίνα βελτιώνουν συνεχώς τη συνεργασία τους στην περιοχή.
Αφετέρου, η πρόσβαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τη δυτική στρατιωτική συμμαχία στον Απώτατο Βορρά.
Αν και η Κίνα δεν είναι χώρα της Αρκτικής, παίζει τεράστιο ρόλο στην αρκτική πολιτική όλων των χωρών - τόσο της Ρωσίας όσο και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή.
Η στρατηγική του Πενταγώνου αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει να επενδύει σε νέες στρατιωτικές υποδομές και να εκσυγχρονίζει τις εγκαταστάσεις της σοβιετικής εποχής στην περιοχή εν μέσω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η συντομότερη αεροπορική διαδρομή για πυραύλους ή βομβαρδιστικά μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα ήταν πάνω από τον Βόρειο Πόλο, επεσήμανε με νόημα ο Vorotnikov.
Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Αρκτική λόγω της προσχώρησης δύο σκανδιναβικών εθνών – της Φινλανδίας και της Σουηδίας – παρέχει νέα κίνητρα για την άμυνα της Ρωσίας στα αρκτικά εδάφη της.
Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα - Το αμερικανικό «γκριζάρισμα» προσκρούει στην ισχύ του Βόρειου Στόλου
Τον περασμένο Δεκέμβριο, το CBS News επικαλέστηκε εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας που εξήγησαν ότι το στρατιωτικό αποτύπωμα της Δύσης στην Αρκτική υστερεί περίπου 10 χρόνια από αυτό της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, η χερσόνησος Κόλα – η οποία βρίσκεται κυρίως στη βορειοδυτική Ρωσία και εν μέρει στη Φινλανδία και τη Νορβηγία – φιλοξενεί τον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας.
Ένα άλλο ζήτημα υψίστης σημασίας που θίγεται από το ανανεωμένο δόγμα είναι ότι η Ρωσία ελέγχει τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας η οποία αποκτά νέα σημασία ως η συντομότερη ακτοπλοϊκή διαδρομή μεταξύ του δυτικού τμήματος της Ευρασίας και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εν μέσω κλιματικής αλλαγής, συνέχισε ο αναλυτής.
Ο διάδρομος διέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας ή την αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας (ΑΟΖ).
Η ρωσική νομοθεσία ορίζει ότι ο σχετικός διάδρομος είναι ένας «ιστορικά ανεπτυγμένος εθνικός διάδρομος μεταφορών».
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ προσπάθησαν επανειλημμένα να αμφισβητήσουν αυτή τη στάση υποστηρίζοντας ότι η διαδρομή είναι «ένα διεθνές στενό».
H Ρωσία απέναντι σε έναν νέο στόλο παγοθραυστικών που είναι καταδικασμένα να ... αχρηστευθούν
Ο Ρώσος ειδήμονας επεσήμανε ότι στις 11 Ιουλίου, οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Καναδά και της Φινλανδίας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν το Icebreaker Collaboration Effort ή Σύμφωνο ICE, για να ενισχύσουν την παρουσία τους στον Απώτατο Βορρά.
«Η Φινλανδία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς σκοπεύουν να κατασκευάσουν από κοινού έναν στόλο παγοθραυστικών, ο οποίος θα δραστηριοποιείται στην αρκτική ζώνη. Αυτό θα επηρεάσει σοβαρά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Αρκτική ζώνη της», εξηγεί ο Vorotnikov.
Επιπλέον, το δόγμα αναφέρεται επίσης στην υπερθέρμανση του πλανήτη ως κρίσιμο περιφερειακό παράγοντα όσον αφορά την οικονομία, την ασφάλεια και τη γεωπολιτική.
«Καθώς λιώνουν οι πάγοι, η συνολική στρατηγική σημασία της περιοχής αλλάζει, επειδή ο Βερίγγειος Πορθμός μεταξύ Αλάσκας και Ρωσίας και η Θάλασσα του Barents βόρεια της Νορβηγίας γίνονται πιο πλωτοί και πιο σημαντικοί οικονομικά και στρατιωτικά», σημείωσε ο ειδικός.
«Η στρατηγική επισημαίνει ότι μέχρι το 2030 μπορούμε γενικά να περιμένουμε ότι… το κλίμα εδώ θα αλλάξει τόσο πολύ που θα είναι δυνατό να μην χρησιμοποιούνται καν παγοθραυστικά», καταλήγει με νόημα ο εξειδικευμένος στρατιωτικός αναλυτής.
Comments